Mega Man-serien

Vilket är det plattformsspel som har fått flest efterföljare? Många skulle nog säga Super Mario Bros, men frågan är om det inte finns fler spel i Mega Man-serien. Klart är att de mer än 50 spelen i serien har sålt i mer än 30 miljoner exemplar, och haft stort inflytande på hur plattformsgenren utvecklats.

Mega Man, eller Rockman (Rokkuman i Japan) gjorde först entré i ett spel som släpptes till NES 1986. Enligt spelets backstory var han en robot, döpt till Rock, som hjälpte vetenskapsmannen Dr Light och dennes assistent Dr Willy. Den sistnämnde programmerar dock om alla Dr Lights robotar så att de blir våldsamma, och Dr Light gör om Rock till en stridsrobot, med ena handen utbytt mot en kanon. Den omgjorda Rock får namnet Mega Man, och ges uppdraget att hindra Dr Willy från att ta över världen.

Det som var det speciella med Mega Man var att man kunde besegra bossarna, alltså de omprogrammerade robotarna, i vilken ordning man ville. Varje besegrad robot (Fire Man, Ice Man, Stone Man osv.) gav ifrån sig ett speciellt vapen, som var extra effektivt mot vissa fiender. Ice Mans vapen gjorde t.ex. extra stor skada på Fire Man, och därför rekommenderade många att man besegrade Ice Man före Fire Man. Men exakt i vilken ordning man skulle besegra bossarna rådde det delade meningar om. Den här graden av interaktivitet var ganska unik för Mega Man-serien när det första spelet lanserades.

Otaliga efterföljare

Det är inte lätt att hålla reda på alla spel som har släppts och som har Mega Man eller Rockman i titeln, framför allt inte som det rör sig om flera olika genrer, från originalspelens springa och skjuta-plattforms gameplay till rollspelsvarianterna Mega Man Battle Network och Mega Man Star Force. Dessutom finns serierna Mega Man X, Mega Man Zero och Mega Man ZX, som alla utspelar sig efter originalserien, men i samma universum.