Gamla spel på ny konsol

Saknar du spelen som du spelade när du var barn? Har du kanske rent av kvar några gamla kassetter, men ingen konsol att spela på? Då ska du kanske kolla in RetroN 5.

Även om dagens spel är betydligt mer avancerade än gårdagens så är det inte säkert att de är bättre. Klassiker som The Legend of Zelda, Metroid, Mario Kart eller Beggar Prince (som kanske rent tekniskt inte är en klassiker i Europa, även om det släpptes i Taiwan redan 1996) håller fortfarande, det tycker många gamers, både unga och gamla.

Dessvärre är det ofta svårt att spela gamla spel idag. Man kan hitta en del klassiker som har portats till nya plattformar, men rent generellt är det ganska tunnsått. Det finns dock en intressant produkt som löser problemet på ett mycket enklare sätt: Hyperkin RetroN 5. RetroN 5 är en modern konsol byggd för gamla kassetter: den klarar Gameboy, Gameboy Color, Gameboy Advance, Nintendo 8-bit, Super Nintendo och Sega Megadrive. Med hjälp av en Power Base-adapter kan man också spela spel från Master System på konsolen.

Eftersom RetroN 5 bygger på dagens teknik har den bättre upplösning (RetroN 5 ansluts via HDMI) och ljud än de ursprungliga konsolerna som spelen gjordes för. Dessutom är det möjligt att ta skärmdumpar (kommer ni ihåg hur man gjorde för att fotografera tv-rutan när man spelade) och inte minst spara i alla spel. Handkontrollerna är trådlösa och kommunicerar med konsolen via Bluetooth. En recension av konsolen finns i det här klippet.

Ytterligare en sak som talar för RetroN 5 är priset. Den är betydligt billigare än konsoler som Playstation 4 och Xbox One, vilket naturligtvis beror på att den inte har lika många funktioner. Vill man uppleva 90-talets, eller rent av 80-talets, spelglädje är det dock det bästa valet.