Att välja spelkonsol

De flesta som har barn idag spelade själva tv-spel när de var barn. Men det betyder inte att man nödvändigtvis kan ta ställning till vilken konsol som är bäst att välja idag. Det är mycket som har förändrats, bara under de senaste tio åren.

Har du bestämt dig för att dina barn ska få en spelkonsol? Har ni bestämt vilken det ska bli? Det finns mycket att ta hänsyn till, inte minst eftersom det har hänt en hel del sedan 90-talet.

En viktig skillnad är att spelen idag inte nödvändigtvis finns tillgängliga på kassetter eller skivor, utan lika gärna kan bestå av skivor som man laddar ned från portaler på nätet, som Steam, Playstation Store, Wii Shop eller Xbox Games Store. En annan stor skillnad är att många spel idag kräver internetuppkoppling, och dessutom ofta att man betalar en månadsavgift för att kunna spela. Om ditt barn vill ha ett speciellt spel, fråga om det är ett spel med månadsavgift, och bestäm vem som ska betala denna. Se också till att barnen inte kommer åt dina kontokortsuppgifter via Steam eller någon annan portal.Familj som spelar tv-spel

Vilken konsol man ska välja beror dels på vilka spel man vill spela, eftersom utbudet varierar från en konsol till en annan. Men det beror också på vilka funktioner man vill ha. Dagens spelkonsoler innehåller flera funktioner, och är ofta utrustade med hårddisk och Blueray-läsare. Konsolen kan därför användas för att se på film, såväl streamad som på DVD eller Blueray, eller spela upp videoklipp och musik från nätet. Har man redan tillgång till den teknik man vill ha på det här området behöver man inte köpa en konsol som är en komplett underhållningscentral, då kan man istället välja en enklare modell.

Det går inte att ge ett generellt råd när det gäller valet av spelkonsol, och det beror på flera saker. För det första så finns de flesta spel idag till flera konsoler. Men en del spel finns bara till en eller två konsoler, så är det just de man vill ha blir valet av konsol viktigt. En annan faktor är hur man spelat. Nintendo Wii var den första konsolen där man spelade mer fysiskt, genom att röra på sig. Idag finns det fler konsoler där man kan spela på detta sätt, men det finns också konsoler där man framför allt spelar genom att sitta stilla, med en handkontroll i handen. Om du har gamla spel som du vill kunna fortsätta spela bör du också kolla bakåtkompabiliteten. På en del konsoler går det att spela gamla spel från tidigare enheter i samma serie, och på andra går det inte.

Bärbara konsoler

Det finns också flera bärbara konsoler, och de är lika avancerade som de stationära konsolerna var för bara några år sedan. Man ska dock komma ihåg att även dagens mobiltelefoner är mycket avancerade, och att det går att spela många spel på dem. Så kanske räcker det med en telefon.

Om man bestämmer sig för en bärbar konsol bör man kolla upp saker som batteritid, skärmens upplösning och hur den fungerar i olika ljusförhållanden. Många konsoler levereras också med pekdon. Ta reda på vad det kostar att köpa ett nytt, om det försvinner.